Mot Göteborg!

Hundåret rivstartas ganska direkt i år med en weekend ner till Göteborg! 😀

Inte för att tävla denna gång, utan för att hämta pris! Våra galna upptåg kors och tvärs  förra året resulterade nämligen i att Haven uppnådde meriten ”Årets Nybörjare i Freestyle”! Prisutdelningen äger rum efter Agria elite challenge på MyDog och det är det vi ska iväg dit för imorgon. Ganska långt att åka för att hämta ett pris, men samtidigt så är det inte varje år man vinner såna här saker + att det var ett antal år sedan jag sist var på mässan. Så nu unnar jag mig detta.

Jag är absolut ingen person som oavsett hur stort vi än vinner eller fina saker folk säger har några som helst höga tankar om mig själv snarare gravt tvärtom och något jag ständigt jobbar på, men detta priset har vi bannemej förtjänat! 😉 Att Haven ska bli en riktigt bra freestylehund har jag siktat på och drömt om ända sedan han var en liten klump i valplådan. Vi har jobbat sedan dag 1 med att bygga ett stark band av förtroende, samspel och arbetsmoral. Efter en hel del blod, svett och tårar på gott och ont står han nu här som poängmässigt årets bästa nybörjarhund i sporten som jag har så himla nära hjärtat.

Så imorgon går vi stolta in i ringen, hämtar vårt pris,(möjligtvis har en uppvisning om tiden räcker) och firar sedan resten helgen med en massa gott, lite champagne och underbart umgänge. För det är vi värda! 😀

Liten intervju med mig från Hundfreestyle.se

Årets nybörjare i freestyle 2013

Susanne Jaczewski och
FDI FDII Meet MyOwn Creation Crispy ”Haven” (Australian Shepherd)

Haven är 1,5 år. Han har förutom sina freestylediplom 1:a pris LK 1, utställd med Excellent, CK samt reserv cert, har kvalat till Agria Freestyle Cup Final 2013 och även startat i freestyle lagklass 6+ med laget Dreamteam.

Hej Susanne Jaczewski och stort grattis.
Hur känns det att få utmärkelsen Årets nybörjare i freestyle?

Det känns helt fantastiskt! Detta trodde jag aldrig när jag debuterade med Haven som 13 månadersbebis under sommaren. Jag ville bara testa och utvärdera hans uthållighet och koncentration i tävlingssammanhang inför framtiden. En sak ledde till en annan och nu står vi här. Min underbara Haven har känts lite extra speciell för mig ända sedan han kom hem till oss som en liten valp förra året. Och att få ett kvitto på att den känslan var rätt är obeskrivlig. Lite smörigt kanske men när han var liten kallades han ”lillemannen” och numera går han ofta under namnet ”supermannen”!

Hur kommer det sig att ni tävlar i just freestyle och hur länge har ni tävlat?

Vi tävlar i freestyle främst eftersom jag kan få någon form av utlopp för allt det jag älskar mest: musik, att vara kreativ och att träna hund. Jag har tävlat sedan 2006 med min labbe Oskar. Med Haven har jag tävlat i 6 månader.

Finns det någonting med den här sporten som du tycker är speciellt bra och någonting som du tycker är dåligt?

Det som är bra är att man kan anpassa programmen efter individen. Jag får byta program och kombinationer så mycket jag vill när jag tröttnar på att nöta på samma sak eller om någonting inte passar. Det är helt underbart då jag älskar variation i allt jag tar mig an i livet. Det som är lite svårt med freestyle är att det inte finns någon ram som talar om ”exakt så här ska det se ut för att vi ska få såhär höga poäng” som i tävlingslydnaden, utan här står föraren för allt som visas upp på plan. Att det är en mer personlig bedömningssport kan även göra att poängen ibland kan bli lite ojämna.

Berätta om dig och Haven – vad ni brukar göra, vad han tycker mest om eller något annat du vill berätta om dig och din hund.

Haven är i skrivande stund 1,5 år gammal och har precis kickat igång sin karriär som tävlingskompis. Jag skaffade honom efter att ha tävlat mycket med labbar innan. Mina labradorer som jag tävlat mest med fick tyvärr förtidspensioneras på grund av fysiska åkommor så jag sökte efter en ny riktigt bra hund att jobba med. Valet föll på en kombination som mitt hjärta inte släppte. Med min nya hund ville jag representera min fristad som jag så desperat sökte efter ett par jobbiga år med hundarna. Jag fastnade vid första ögonkastet på det lilla rödfläckiga monstret. Visst blev han min fristad och skulle såklart döpas därefter. (Haven betyder fristad på engelska).

Haven är skaffad för att vara en riktig allroundhund och det är han med råge. Det vi sysslar med är lite utställning på skoj, tävlingslydnad, bruksgrenen rapport, agility och framförallt freestyle. Någon favorit har han nog inte, så länge han får jobba är han glad. Det som han tycker mest om är att belönas med massor av underbar lek och sina högt dyrkade torrfoderkulor som han skulle kunna hoppa från ett berg för.

Nästa officiella start i freestylen är klass 3. Efter Stockholm Hundmässa där vi tävlar i Agriafinalen tar vi en paus så vi kan grunda för klass 3 ordentligt och satsa högt och ordentligt resten av hans freestylekarriär!

Tack så mycket Susanne Jaczewski och Haven! Stort lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *