Hmmm utvärdering: Det går framåt!

Idag bar det av igen mot Tyresö bk med Magic och tokiga mig. GPS:en sa att det skulle ta ca 1h 20min att köra, Stockholmstrafiken på E4:an sa något annat och gjorde min lilla tur från 1,5 timmar till hela 3 timmar enkel väg?! Kvällstävling igen, en vardag i södra Stockholm när man kommer med bil från norra delen av Uppsala? Hmm I don’t think so…

Jaja, fram hann vi iallafall med hela 5 minuter till godo innan lottningen 😛 Det var bara 4 ekipage till start så den trevliga tävlingen flöt på fort och idag vann vi faktiskt klassen! Dock utan ett 1:a pris i hamn MEN med högre poängsumma än igår. Gårdagen gav oss en skörd på 224 poäng medan dagens prestation landade på 238poäng, bara 18 retliga poäng ifrån 1:a priset. Summa summarum, det går bara framåt! 😀 Nästa gång borde det väl vara dags eller? 😉

Det som har varit bra med att tävla i klass 3 två dagar efter varandra är att jag har fått en rätt så bra utvärdering på vad vi ska nöta och nöta och nöta på tills nästa gång! Positivt är att han ingångar blivit MYCKET rakare och att han alltid(peppar peppar) har 10-poängare på samtliga gruppmoment, och idag drog han även till med 10 poängare i hopp-apporten och metallen samt 9 poäng i sättande och helhet!

Det som däremot blev vårt ”fall” idag var hans annars så snygga fjärrdirigering där han mixade lydnad med freestyle och gjorde ”buga” istället för ”stå” i ligg-stå skiftet. SURT då poängen direkt sjönk från 9-10 till en dum 5:a :-/ Så INGEN freestyleprogram-träning(har detta i vårt freestyleklass 3 program) tills lydnadstrean är klar då jag inte vill starta eliten förrän nästa år om vi lyckas i sommar.

En annan återkommande grej är en viss osäkerhet i vittringen. Han har ALDRIG valt fel pinne, men både idag och igår så tog han rätt pinne för att släppa den, kolla de andra pinnarna, ta den rätta in till mig igen, TUGGA på den som en galning och spotta ut den(?!?!) när han väl kommit tillbaka i fotposition igen 😛 En 6:a båda dagarna. Fjärren och vittringen är båda koeff 4 moment så där måste vi lägga enorm vikt.

Rutan hittades klockrent idag också, stoppade dock honom för sent så han hamnade lite utanför och fick en 7:a…

Att träna på tills nästa gång:

 • Säkerhet i vittringen! 1 träning/vecka med fåtal repetitioner. Superbelöning vid rätt pinne, här ska självförtroendet UPP! Han ska dock vara lugn innan så det inte blir plockepinn utav det hela 😉 Träna fasthållande utan tugg separat.
 • Fjärrdirgiering. Magic kör bara ligg-buga låsningen när han bestämmer sig för att lägga ner huvudet platt mot marken(som idag så jag visste att han inte skulle stå). Överträna ligg-stå från Magics ”huvud på marken” liggposition. Kanske träna fjärr bakom hans rygg så han lär sig LYSSNA 😉
 • Rutan ska vi SÄKRA. Ha boll i rutan belöningar, och bara skicka honom efter att vi tränat ett par moment så det blir mer tävlingslikt. Störningsträna rutan genom att lägga den längs t ex buskage, andra koner vid sidan om, hopphinder nära osv.

Att vara stolta över:

 • Superattityd båda dagarna
 • 9:a på helhet idag(klappar rätt så mycket mellan moment och tydliga momentrutiner 😛 )
 • 10:or på platssittning, platsligging, hopp-apporten samt metallen(brukar ALLTID sniffa på apporterna innan)!
 • Hittade rutan med RÅGE!
 • 9:a på sättandet

Rätt så skönt att ha det svart på vitt faktiskt! Ska renskriva det i vår träningsbok och planera framtidens träningar innan nästa start! 😀

5 svar på “Hmmm utvärdering: Det går framåt!”

 1. Ett till tips, om du inte redan tänkt på det. Stå i stolen, och skicka mot rutan i skuggan. Ha två konor i solen, två i skuggan. Saker som kan göra hundana väldigt fundersamma på tävling när dom inte ”ser” rutan.

 2. Grattis till fina poäng, snart har ni 1:a priser i er hand. Jag har haft liknande problem med vittringen som du beskriver och jag tror att det berodde på att jag på träning nästan alltid bekräftar att hon tagit rätt pinne precis när hon tagit den. När det sen blir tävlingsmässigt så blir hon tveksam och kan byta pinne, nosa på alla eller tugga ihärdigt, men det slutar alltid med att hon tar rätt pinne….

 3. Som du säger så är det en bra utvärdering! Visst är det bra att fundera över vad som gick dåligt men jag tycker också det är jätteviktigt att göra precis som du gör och fundera på vad som faktiskt gick bra! Nästa gång tar ni det! 😀 Har du hunnit kika på någon ny tävling?

 4. Sv: När hundarna kan momentet, och jag gör det tävlingmässigt – så gör jag det bara en gång om de gör rätt. Tror att vittringen kan vara ett moment där hundarna lätt tolkar det som att de gjort fel om man skickar dom flera gånger. Sen kan man ju ha olika ”vittringsstationer” utlagda, som man skickar till efter att tränat något annat emellan.

  Både Thyra och Lhine är inlärda på kottar. Jag har kramat en kotte i skogen, droppat den på marken när dom inte sett och sedan försökt få dom att nosa där genom att peta lite i marken. Om de hittar kotten får de massor beröm, men hittar det inte så gör jag ingenting – eftersom jag inte sagt något.

  Magic kanske behöver få en bekräftelse ganska tidigt att han greppar rätt, så att han inte hinner komma på tanken att dubbelkolla. Men sen får du vara snabb och utöka sträckan han rör sig innan du belönar, så att det inte blir så att han tar pinnen, går några steg och sedan stannar och undrar varför det inte kommer någon belöning den här gången.

 5. Sv. Ja, jag läste om det i ”med sikte på 10:an” tror jag och med tanke på den berg-och-dal-bana jag och Datcha kör på så behövs det fokuseras på det positiva. Det har hjälpt oss ENORMT!!

  Ah du har verkligen inte tur med trafiken… Låte bra att satsa på att åka åt andra hållet i vårt avlånga land!! 😉 Jag såg också att Gävle har tre dagars, jättekul!! 😀 Stort lycka till på nästa tävling!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *