Första spåret!

Mycket nya små hundträningsupplevelser på G nu hela tiden känns det som, då jag kastat mig in i spårträningen, vilket är helt nya marker för mig! Och inte nog med att det är spårträning som är nog nytt för oss så har jag valt att börja den på asfalt, och andra hårda underlag. Och varför kanske vissa undrar? Då har jag denna motivering 😉

En doftfattig miljö kallar vi även för hårda spår. Vissa hårda material såsom sten, grus, berg m.m. behåller inte dofter annat än på ytan, och då förhållandevis kort tid mot annat. I hårda spår finns heller inte merparten av dofterna som uppstår i dom mjuka spåren såsom skog, äng o.s.v. Detta gör att spårläggarens dofter tar överhanden i denna miljön och hunden lär sig hur en spårläggare luktar. Resultatet blir en hund lär sig vilken av alla dofterna i spåret som skall prioriteras. Egentligen låter detta som en självklarhet att lära in, eller hur. Det har dessutom en hel del positiva effekter, hunden blir noggrannare och oftast lugnar ner sin framfart – mycket av stressen och ”springet” fram och tillbaks försvinner eftersom hunden endast letar efter spårläggarens doft. Eller ska vi skämtsamt kalla honom för doftläggaren – för det är ju det allt handlar om!

Så sagt och gjort! Nu finns inga ursäkter för att inte spåra när skogen inte hunnit ”tina” upp ännu 😉 Bara att ta och spåra när man svänger förbi affären med bilen! Idag var även Astras allra första spår ovanpå allt nytt! Tänkte att det är lika bra att ”starta” tidigt och sedan ta vara på det, något som jag tyvärr inte gjort med Haven.

Jag knöt fast Astra så hon kunde kolla på mig medan jag gick 20-30 meter, skrapade lite färskfoder på marken på vägen och lämnade hennes lunch dold för ögat. Sen så gjorde jag en stor båge, kom tillbaka och började sakta gå med henne och nosen slogs på direkt!! Så sjuuukt nöjd med hennes livs första spår! Vi gjorde om det ca 20 minuter senare på annan plats och det fungerade det också!

843059_10151294451484608_1561012638_o
Min duktiga lilla svarta

Gjorde exakt samma procedur med Haven – det gick inte alls 😛 Han tänkte ”Om matte står som en stel soldat länge så är det lydnadsträning på G” och det är ju så jag har tränat honom såklart så det var ju inte ”fel” alls 🙂  Så han ville bara köra fritt följ eller när jag väntat väääldigt länge, kolla på bilar som passerar osv.  Ingen antydan till att alls vilja göra en liten sniff och Haven är ju en hund som skulle sälja sin själ för en foderkula haha.  Gäller nog bara att fortsätta köra tills glödlampan tänds hehe 🙂 Men fytusan vad bra den hunden kommer bli när vi kommit igång och han förstår, för när Haven jobbar och vet vad som förväntas så JOBBAR han 🙂

Haven verkar vara mer av en ”ögonintryck hund”, kanske för att han aldrig har spårat alls innan, utan det har bara varit lydnad, agilitygrunder och freestyle . ”Ögonkontaktssporter” med andra ord så det är ju jag som ”motverkat” allt luktande och spårande som effekt av alla sniffbesatta labbar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *