Status på lydnaden just nu

Äntligen har jag satt igång lydnadsträningen med Magic igen efter höst/vintervilan. Vi har precis satt igång med träningen inför klass 3 och jag kan bara säga att det är MYCKET vi ska träna på eftersom det är en rad helt nya moment. Jag bara älskar den här delen av hundtränandet, när man antar en ny utmaning och kastar sig ut i outforskade vatten. Jag har aldrig tävlat och ännu mindre tränat något klass 3 moment med någon av mina hundar förut.

Det här blir en himla rolig period lydnadsträningsmässigt kort sagt. Mål för start och titeljakt blir till hösten om allt går väl.

I det här stadiet tränar vi just nu i varje moment:

Magic på debuten närmast kameran.

Platsliggning: Den är samma som i gamla klass 2 tror jag med de nya reglerna, så där fortsätter vi bara och nöter på som vanligt. Han har alltid varit väldigt stabil i detta moment och aldrig rest sig på varken träning eller tävling *peppar peppar*. Har haft tendens till småkryp, men det är bara när jag står synlig framför honom och inte när jag är dold.

Platssittning: Steg 2. Jag börjar försiktigt röra mig åt sidan medan Magic sitter blickstilla och klickar vid hel stillhet. När han förstår övningen så utvidgar jag rörelserna vänster, höger och såklart bakåt, vänd mot honom. Det här steget nöter jag på tills jag står med ”fastfrusen” Magic 7-8meter ifrån mig samtidigt som jag sakta utökar tiden. Just nu kör jag 5-6 sek på 3-4 meters avstånd.

Diamanten tränar fot 8 månader gammal

Fritt följ: Jobbar på med störningar, uthållighet, vändningar på stället och backa i fotposition. Går riktigt bra.

Sättande under gång:

*sättandet – Går lugnt baklänges medan Magic följer efter. Klickar så FORT han sätter sig, alltså samtidigt och belönar med rejäl jackpot! Upprepar detta steg tills han sätter sig efter bara 1-2 meter för att få mig att klicka.

* bli sittande – När han sitter med jag går 2 meter bort, börjar jag gradvis gå och ställa mig bredvid honom.

Inkallande med ställande: Samma som i klass 2 var förut. Så här jobbar vi på som förut.

Rutan sitter fortfarande trots uppehållet

Rutan:

*springa ut till mitten, stå och ligg – Repeterar först kedjan ”stå och ligg” några ggr i rutan. Skickar sedan från 1 meters avstånd första gången. Säger ”stanna” sedan ”ligg” och klicka och belöna. Upprepar en gång till och utökar därefter avståndet. Slutavståndet ska bli 25-30 m.

*bli liggande medan föraren går – Klickar och belönar för att hunden lägger sig frivilligt. Belöna att den ligger i ca 10 sek och utökar gradvis till 30 sek. Tränar detta i rutan.

*Inkallning med ryggen mot hunden – Går fot 3-4 steg och belönar. Upprepar ett par ggr tills han ”blir helt såld”. Sätter Magic och går 1-2m, kallar in och belönar REJÄLT när han kommer in till fotposition.

Apportering och hopp över hinder:

*Baklängeskedjning ”hoppa tillbaka + sätta sig fot + loss” – Sätter Magic på andra sidan hindret med ev. medhjälpare. Småropar lite. Börjar med lågt hinder, ett par plankor som jag höjer efter varje/varannan repetition. Varierar hans och min position i förhållande till hindret.

Apportering av metallföremål: Ger apporten när Magic håller på och sätter sig fot. Klickar och belönar. Upprepar tills han kan hålls den i 10 sek.

Vittringsprov: Låter han hålla pinnen lugnt medan han sitter. Väntar ett par sekunder innan belöning. Klickar INTE om han tuggar. Vill att han ska kunna hålla 10 sek innan klick och belöning.

Fjärrdirigering: Fortsätter som vanligt försöka tränar in skiften med låsta bakben. Har problem vid stå- ligg och stå-sitt skiftena.

3 svar på “Status på lydnaden just nu”

 1. Åh vad roligt och spännande… Ska bli kul att följa er. Känner att jag själv fått en lydnads flow nu 🙂
  Äntligen har jag kommit igång med Spexa efter många mardröms tankar 🙂

  Tänkte på detta med tricket ”skäms”. Ozzy har jag fått igång med att ha en klisterlapp på nosen men Spexa total vägrar allt. Hon hugger om jag blåser och vägrar att försöka få bort klisterlappen med tassen. Fler idéer? 🙂

  kram kram

 2. Kul med bilder och texter om var ni ligger i träningen! Kul att vara på G i ny klass, jag är i samma sist med Luddas och älskar också ”en ny klass” =) Luddasen börjar få kläm på det mesta, men vi ligger efter i metallen och vittringen. Resten sitter ganska bra, men träning behövs innan vi är ”där” förstås. Stabilitet och distans i fjärren också.

  Du… SKäms. SKÄMS på mig, haha. Började träna lite för sent. I måmndags gjorde vi första passet. Blev INTE klok på Flx.
  Blåser man hugger hon så det är ingen hit direkt om man inte vill ha sår fulla ansiktet, heh.. Gummisnodd blir hon vansinnig på och kravlar för att få bort, bort bort! Tejpbit är nästan lika illa. Jag är fast.. 🙂 Däremot lyckade sjag klicka in ”gömma nosen” istället under träningen =)
  Luddas däremot börjar få kläm på det, testade med honom i måndags också och det kanske får bli han som kommer få tävlingsfilmen istället om jag hinner =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *