Om man inte kan gå ut

Kan man träna inne istället Magic är inte alltför rastlös, men han såg så himla ledsen ut när jag gick ut med labbarna idag och inte fick följa med(pga skada, se förra inlägget). Så jag ska satsa på att köra lite slut på hans hjärna istället. Jag tänkte träna lite grunder i fjärrdirigering och vittringsapportering lydnadsklass 3. Kanske lite fotingångar också om andan faller in. Jag har faktiskt aldrig tränat skiftena i fjärren med stå, eftersom att jag inte ville behöva oroa mig för chansen att han gör ett stå-skifte på en klass 2 tävling. Men eftersom vi nu har plockat ett 1:a pris i 2:an så tycker jag att vi smått kan börja med stå.

Det tänkte jag göra genom att lägga en dörrmatta på vårat parkettgolv som han får stå på. Han får göra lite ”fria” skiften på eget bevåg. Jag klickar bara för skiften där baktassarna är ”fastklistrade” i mattan. Mattan får fungera som en hjälp och avgränsning så det blir lättare att göra kontrollerade rörelser.

Vittringen ska bli SÅ himla kul att träna in då jag aldrig har gjort det med en hund förut(har aldrig lyckats att få 1:a pris i klass 2). Jag har bläddrat lite i min lydnadsbibel ”Lydnadsträning i teori och praktik – från grundfärdigheter till tävling” och tänkte smått börja med ”grundfärdighetsnivån” i boken, alltså lära hunden att ”peka”. Detta för att reducera risken för provsmakning av pinnarna.

Så här ska vi börja:

Steg 1: ”Håll en pinne i handflatan några sekunder så att den får din lukt. Håll fram pinnen framför hunden, precis som om du skulle träna targeting. När hunden luktar på pinnen klickar du och belönar. Om hunden försöker att bita på pinnen tar du bort den. Försök sedan en gång till. Det är viktigt att du bara klickar när hunden luktar på pinnen. När det går bra lägger du pinnen på golvet. Klicka när hunden böjer sig ner och luktar på pinnen.”

Det tycker jag känns som en rimlig grundträning. Våra lite slarviga fotingångar nöter vi på som innan.

Känns superkul med nya projekt på okänt vatten i höstmörkret, även om de kanske inte är så stora 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *