Nytänk i rutan

De som har följt mig ett tag kanske har lagt märke till att jag HATAR det underbara momentet som inkluderar en ruta i klass 2-elit i tävlingslydnaden 😉 Kan bero på att jag aldrigt riktigt lyckats få till en bra ruta med någon hund där den verkligen förstår vad ordet ”ruta” innebär. De tänker snarare ”jag ser något som sticker upp ur marken, så jag springer dit och ställer mig någonstans i närheten ungefär”. Jag vill att de ska tänka ”Åh, matte undrade vart rutan är! Där ser jag den! Snälla be mig springa mittemellan konerna NU”. För att förtydliga det jag pratar om så kan ni se hur Magics klass 3 ruta såg ut sist vi tävlade 😛

Han har förstått att han ska bort dit. Magic låser blicken på rutan, springer självsäkert ut i galopp och t.om FÖRBI rutan. Så avståndet är inget problem alls för honom längre, utan snarare att han inte alls vet hur han ska placera sig i förhållande till konerna. Han passerar hela rutan på vänster sida, springer några meter till och stannar självsäkert upp. När jag upprepar kommandona så står han bara där som ett frågetecken.

Han kan alltså springa mot konerna utan problem oavsett avstånd, men greppar inte alls placeringen när han väl är framme.

Har delat med mig av detta problem i desperat rop på hjälp med nytänk som kan fungera för min knäppgök 😉 Har provat allt känns det som. Men hjälp fick jag av Elisabeth som tipsade om Louise och Snipes blogginlägg då de hade exakt samma problem som oss. Och jäklar vad taggad jag är nu!

Citat från bloggen:

Metoden går ut på att lära hunden att aktivt och medvetet söka upp rutan, och därefter röra sig inom linjerna tills annat kommando ges. Den får gärna röra sig runt en punkt i mitten, djupt in i rutan. På tävling väntar man förstås inte ut hunden i en evighet utan i de allra flesta fallen så kan man stoppa den direkt då den söker upp en bra punkt i rutan. Men, hamnar hunden tokigt på tävling så rättar han/hon till sig själv. Det kan man få avdrag för (hunden arbetar självständigt) men avdrag får man ju för extra kommandon vid ev, omdirigering också.

Och så här ser det ut när de startade sin träning

Så sagt och gjort! Rutband beställdes, de kom idag och nu jäklar är vi på banan igen! 😀 Fortsättning följer… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *