Fel? Hurra!

Jag lovar att denna text är värd att läsa sig igenom!

Motivationskonsulten Stephen Covey berättar ofta om hur han brukade åka skidor varje vinter. Han jobbade hårt på att bli bättre och visste att han blev det eftersom han hela tiden trillade omkull. För en icke-skidåkare kan det låta konstigt, men om du tillhör dem som någon gång spänt på dig pjäxorna eller snörat på dig en bräda vet du att när du inte trillar är det för att du inte pushar dig själv tillräckligt hårt.

Covey slutade trilla i backen när han var arton år. Det var då han slutade ta risker. Det var inte längre lika viktigt att bli jättebra och han ville inte göra fler misstag. Covey menar att han fortfarande är en hyfsad skidåkare. Men han har inte blivit bättre sen han var arton.

Den historien skulle kunna vara min egen. Jag är hyfsad på både skidor och snowboard. Men jag har sen länge tappat lusten att trilla och slå mig. Jag är äldre och räddare och åker alltför sällan. Så jag åker bekvämt. Och förmodligen sämre än jag gjorde när jag var arton.

Jag hoppas att budskapet här är tydligt: om du inte är beredd att göra fel då och då kommer du aldrig att bli bättre. De flesta undviker misstag för att de antingen är rädda för att se misslyckade ut eller alltför koncentrerade på att se bra ut. Men eftersom du är smart vet du att misstag är en del av läroprocessen och en del av livet.

Kom ihåg att ett misstag inte har något negativt värde i sig. Det är du som väljer att se det så. Ett ”misstag” är ett resultat som inte går i linje med det resultat du förutspått. Med andra ord är det faktiskt feedback som du behöver för att bli bättre och för att kunna trimma dina verktyg. När du är kreativ ingår det att du blir expert på att lära av dina misstag och att du använder dem för att ta ut nya riktningar. När du går dit ingen annan gått är dina misstag det enda som kan hjälpa dig att bli bättre.

Som Bruce Waynes butler Alfred förklarar i Batman Begins:

”Why do we fall, sir? So we might learn to pick ourselves up”

/utdrag av Henrik Fexeus bok ”Konsten att få mentala superkrafter”

Detta är något som jag personligen VERKLIGEN kan relatera till. Just rädslan för att se misslyckad ut eller alltför koncentrerad på allt jag jobbar med ska se bra ut. Detta är något som jag tror många kan känna igen sig i. Den här texten har helt ärligt hjälpt genom svåra beslut och stunder då jag var riktigt nära att ge upp. Den hjälper mig att släppa mina mentala spärrar och ser istället problem och hinder från en helt ny synvinkel!

Ber om ursäkt om min blogg inte alltid är så 100-procentigt hundinriktad, men jag ibland så snubblar jag över något som jag känner bara kanske kan hjälpa eller peppa upp någon annan själ som kört fast lite grann, är förvirrad eller kanske känner sig rädd som jag.

Detta utdrag kan ju självklart också appliceras på hundträning/tävling. Det är såklart en av anledningarna till att jag ville dela med mig detta till er läsare 

Hädanefter ska jag tänka att mina misstag inte är misstag utan feedback och att ”när jag går dit ingen annan gått är mina misstag det enda som kan hjälpa mig att bli bättre”.

Ut i världen nu och våga göra nya misstag!

Nu ska vi ut i världen och våga göra våra misstag!

2 svar på “Fel? Hurra!”

  1. Det stämmer absolut vågar man inte göra fel så vet man inte heller vad man ska förbättra. Men kan man däremot se felen som något positivt istället för negativt så kommer det inte ha någon negativ inverkan / känslan av nederlag på träningen snarare tvärtom till det positiva.

    En hundblogg i all ära, kan man sitta och läsa timvis, men att få se personerna bakom hundarna och deras tankar och åsikt gör läsningen 100gånger intressantare. Så att du bjuder på dig själv lite då och då tyckte jag är suveränt så fortsätt med det =)

  2. skitbra text! grymt, älskar att läsa sådant. Bra när man känner att livet är lite körigt.
    Jag gillar när bloggen inte är helt 100 procentigt hundig. Blir lite mer personligt då 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *