Freestyle

Freestyle är en hundsport i Sverige som har varit officiell från och med 2007. Freestyle kan på ett enkelt sätt beskrivas som ”ett fritt utformat lydnadsprogram till musik”. Det går helt enkelt ut på att träna och koreografera ihop ett program och dansa loss vare sig du satsar på drama, komik eller bara att ha roligt tillsammans med din hund! Fördelen med freestyle är ju just att det är så fritt! Man ska anpassa sitt program så att det passar just sin egna hund och ras! I freestyle ska man ta tillvara individuella egenskaper hos hunden och visa resultat av positiv hundträning med träningsglädje, kontakt, lyhördhet och samarbete i fokus.Freestyle ska vara roligt både för förare och hund!

En freestyletävling bedöms av 2-4 domare som sätter betyg i kategorierna ”utförande”, ”programmets planering och kvalité” samt ”tolkning av musik”. Full pott på allt ger 30 poäng totalt. Det finns tre officiella klasser: klass I (den enklaste), klass II och klass III (den svåraste). För att flyttas upp ur klasserna krävs minst 7,5 poäng i varje kategori. Uppnår man 7,5 poäng i varje kategori på tre tävlingar i klass I får man FDI – Freestylediplom 1, FD2 klass II och efter 3st certifikat i klass 3 slutligen SE FreeCh – svenskt freestylechampionat. Man kan tävla både individuellt (en hund + en förare), eller i den inofficiella klassen brace (en förare + minst två hundar).

Första gången jag någonsin lade ögonen på freestyle var år 2003 på Stora Stockholm. Jag & min mamma åkte för att shoppa lite och kolla lite allmänt på mässan eftersom det även var första gången vi var där. Vi såg i programmet till finalringen att någon sport som kallades för freestyle skulle visas upp.

Det tog dock 3 år till innan jag själv blev aktiv inom sporten. En av de bästa freestyleutövarna för mig är helt klart Attila Szkukalek med sina Gladiator & Charlie Chaplin program. Jag var alldeles tårögd av att se samspelet och lyckan mellan hund och ägare och bestämde mig för att ta tag i freestyle och visa att robusta labbar också kan. Under en resa till London förra sommaren inhandlades 2-3 stycken jättebra freestyleböcker fyllda med tricks och inspiration.

Sagt och gjort satte jag igång med Oskar och på HUND 2006 debuterade vi efter bara 3 månaders träning. Vi slutade med en 3:e placering av 35 ekipage med 90.33 poäng och lyckan var fulländad.

Vi tävlande i mars 2007 och på våran första officiella tävling vann vi klassen av 25 ekipage med 93.87 poäng och kvalade till Agria Freestyle Cup Final 2007. Jag grät av lycka. Efter det har det bara gått framåt. Vi har fått äran att vara en del av det svenska freestylelandslaget två år i rad, kommit 5:a på Sveriges första freestyle SM, fått utmärkelsen ”Årets nybörjare” med Haven samt ”årets freestylehund – aussie” och fått äran att visa upp den underbara sporten i Studio Belinda på TV8 och i TV4 Förkväll.

Förutom tävlingar och uppvisningar året runt, har jag sedan 2011 startat upp företaget ”Made to Move” som erbjuder privathjälp i hundträningen samt skräddarsydda freestyleuppvisningar.